Okyanusların Asidik Seviyesi Neden Önemli?

Okyanusların Asidik Seviyesi Neden Önemli?

İklim krizini tetikleyen karbondioksit salınımının üçte biri okyanuslar tarafından emiliyor. Böylece hava sıcaklığı beklendiği kadar artmıyor. Çünkü bu ısı okyanusun derinliklerinde depolanıyor. Bu da küresel ısınmayı yavaşlatıyor.

Son araştırmalar okyanusların derin sularında sıcaklığın arttığını gösteriyor.

OKYANUSLARIN PH DENGESİ BOZULUYOR.

Gezegenimiz için hayati önem taşıyan bir diğer nokta ise okyanusların PH değerlerindeki değişim. Suda çözünen karbondioksit, karbonik aside dönüşüyor; bu da okyanusların asit oranının artırıyor.

Son bulgulara göre deniz suları sanayileşmenin başlangıcından bu yana %26 oranında daha fazla asit içeriyor. Uzmanlar 2100 yılına kadar denizlerin %170 daha fazla asit içerebileceğini tahmin ediyor.

OKYANUSLARDAKİ CANLILIK TEHLİKE ALTINDA!

Deniz ve okyanusların kimyasında meydana gelen bu değişiklik tüm deniz canlıları için tehlike oluştururken mercan, midye, salyangoz, deniz yıldızı gibi sudaki kalsiyum iyonunu kalkere dönüştüren organizmaların kabuk ve iskeletlerini eritecek kadar yükselmesi anlamına geliyor. Şimdiden Güney Kutup bölgesinde kalkerden oluşan dış kabukları dağılmaya başlayan minik deniz salyangozları bulunmaya başlandı.

Bilim insanları, denizlerdeki asit oranının artmasının zaman içinde karbondioksit emme potansiyelini de düşüreceğini öngörüyor. Bu gezegenimiz için çok ciddi bir konu çünkü

hâlihazırda jeolojik açıdan muhtemelen benzeri görülmemiş bir artış yaşıyoruz. Bilim insanlarına göre şu anda karbondioksit oranlarında yaşanan artış, muhtemelen son 300 milyon yıldaki en yüksek seviyede.